A fogselyem helyes használata

Fogkefe, fogkrém, fogselyem
fogselyemA fogorvosok örök vesszőparipája a fogselyem, nem ok nélkül. Használata bár egyre elterjedtebb, sokan még mindig úri huncutságnak, macerás eljárásnak tekintik. Pedig ha valóban gondoskodni akarunk fogaink épségéről, akkor nem sajnáljuk azt a plusz 2-3 percet, ami a fogselyem használatához esetenként szükséges.
A fogkefe a fog rágófelületén, ill. oldalán lerakódott ételmaradék eltávolítására teljesen megfelelő, ám a fogak egymás felé néző részének tisztítására kialakításánál fogva nem alkalmas. A fogak közé ragadt lepedék veszélyezteti a fogak és a fogíny egészségét, ami a fogak szuvasodásához, meglazulásához, legrosszabb esetben elvesztéséhez vezethet. Ezzel szemben a fogselyem segít megtisztítani azokat a területeket is, amit a fogkefével már nem érünk el.

Ha már fogselyem… válasszunk tudatosan!
Fogselyemből ma már többféle típus kapható, vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy számunkra melyik változat lenne a legmegfelelőbb. Ha szükségét érezzük, választás előtt fogorvosunk véleményét is kikérhetjük. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál készséggel állunk rendelkezésére!
Anyagát tekintve alapvetőn létezik a sok kis nylon szálból felépülő és az egy szálú, hengeres alakú ún. PTFE verzió. Akinek a fogközei az átlagosnál szűkebbek, jobban jár, ha nylonszálas fogselymet használ, hiszen ez könnyebben befér még a torlódott fogak közé is.
Mindkét típusból elérhető viaszolt változat, ez segíti a behelyezést a fogak közé. A műanyag szárral ellátott, keretbe foglalt fogselyem első ránézésre praktikusnak tűnhet, de csak tapasztalt felhasználók számára ajánlott, a műanyag részekkel ugyanis könnyen felsérthetjük az ínyünket, ráadásul a kifeszített selyem kevésbé képes lekövetni a fog alakját az íny szintjén, így a tisztítás is kevésbé eredményes.
Léteznek mentollal ízesített fogselymek is, az íz azonban semmilyen irányba nem befolyásolja a selyem hatékonyságát, pusztán a lehelet frissességét hivatott növelni.
Fogselymet olyanok is használhatnak, akik fogszabályzót viselnek vagy fogpótlással rendelkeznek. Létezik ugyanis olyan speciális változat, aminek a vége keményített, így segíti a befűzést a fogszabályzó vagy a fogpótlás alá. Szegedi rendelőnkben segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb fogselymet!

Fogselyemmel tisztítás – a helyes technika
Ha már beszereztük a számunkra legalkalmasabb fogselymet, nincs más dolgunk, minthogy elsajátítsuk a helyes használatát. Ehhez, amennyiben szükséges, szegedi fogászati rendelőnkben is segítséget tudunk nyújtani.
Lehetőleg fogmosás előtt alkalmazzuk, így a fogak közé szorult nagyobb szennyeződések eltávolítása után a fogkrém és a fogkefe könnyebben bejut a nehezen elérhető helyekre is.
A tisztításhoz egy kb. 20-30 cm-es darabra lesz szükségünk, ez elegendő az összes fogköz alapos megtisztításához. A selyem két végét tekerjük a jobb és bal kezünk középső ujjára, a köztes, néhány cm hosszú szakaszt pedig hüvelyk és mutató ujjaink segítségével irányíthatjuk a fogak közé. Fontos, hogy ne ide-oda, csiszatolva mozgassuk a selymet, hanem a fog tövétől haladva húzzuk végig a fogon a rágófelület irányába, azaz az ínyünkre merőlegesen. Ezt foganként 2-3-szor ismételjük meg. Az ínyre fokozottan vigyázzunk, lassú mozdulatokkal, óvatosan mozgassuk a selymet. Ha rátérünk a következő fogköz tisztítására, a selyem egy újabb részét alkalmazzuk, ne ugyan azzal a szakasszal tisztítsuk meg az összes fogunkat.
A fogselyem használata az első pár alkalomnál még bonyolultnak tűnhet, de kis gyakorlással hamar megszerezhetjük a kellő rutint, így a művelet nem tart majd tovább néhány percnél.

Szoktassuk rá a gyerekeket is!
A fogselyem használatra a gyerekeket is megtaníthatjuk, ha a maradó fogak már kinőttek, így idejében elsajátíthatják az alapvető szájhigiéniás, fogápolási módszereket.