Fogászati lexikon

Alábélelés

A kivehető fogsor korrekcióját nevezzük alábélelésnek. Az állcsontok amennyiben elkezdenek sorvadni, akkor előfordulhat az, hogy a fogsor és az állcsont alakja között eltérés jön létre. Amennyiben nincsenek fogak az állcsontban, akkor a protézis nem lesz annyira stabil, elkezdhet mozogni. A korrekció történhet hidegen kötő műanyaggal vagy fogtechnikai laborban, lenyomat alapján, indirekt módon. Minden esetben fogszakorvos foglalkozik az alábéleléssel.

Allergia

Az allergia szinte minden embernél előfordul valamilyen formában. Az allergének olyan anyagok, melyek alapesetben nem váltanak ki reakciót a szervezetből, ugyanakkor az immunrendszer mégis túlzottan reagál ezekre. A fogászati allergénekkel kapcsolatos reakciók lehetnek azonnal fellépők, melyeket a fogászati kezelés során a fogászati kezeléshez szükséges anyagok válthatnak ki. Az akár több hónap múlva megjelenő allergiás tüneteket azonban a fogászati anyagok vagy akár fémek okozhatják. Ebben az esetben a tünetek ínygyulladás, szájszárazság, fekélyek, apró hólyagok az allergén közelében, viszkető érzés a szájpadláson, hajhullás, vagy akár ízületi gyulladás formájában is jelentkezhetnek. Amennyiben Ön már tapasztalt allergiás reakciót élete során, akkor mindenképpen jelezze nekünk, különösen, ha valamely fémre allergiás. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál fontosnak tartjuk az allergének mellőzését, és a kiváló minőségű, fémmentes fogászati anyagokat részesítjük előnyben.

Amalgám

Az amalgámot már az ókor óta ismerik, mely a higany más fémekkel alkotott ötvözeteit jelenti. Az utóbbi időben sokszor feltett kérdés, hogy az amalgámnak van-e mérgező tulajdonsága. Mivel az amalgám kis mértékben ugyan, de higanyt tartalmaz, ezért bizonyos mértékű kockázatot jelent a szervezetre. Éppen ezért mi a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál nem használjuk ezt az anyagot, hiszen ma már elérhetőek modernebb, esztétikusabb, egészségre teljesen ártalmatlan megoldások is. Szegedi fogászatunkban a biológiai (holisztikus) szemléletmódot követjük, melynek lényege, hogy csakis az egész szervezettel harmonizáló anyagokat alkalmazunk, melyek nem jelentenek kockázatot.

Fogászati altatás, éber szedáció

Fogászati kezelések alkalmával előfordulhat olyan, hogy a páciens számára túlságosan nagy stresszt, szorongást, félelmet jelent a beavatkozás. Ezt sokszor a fogorvos által, beszélgetéssel, megfelelő empátiával is oldani lehet, de bizonyos esetekben a félelem annyira erős, hogy altatásra, illetve éber szedációra van szükség. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál lehetőség van már gyermekek altatásos fogászati kezelésére is, akár 2 éves kortól. Ez mindenképpen javasolt, ha gyermek nehezen kezelhető, túlságosan fél a fogorvostól, így nem lesznek kellemetlen emlékei a fogászati kezelésről. Bizonyos szájsebészeti beavatkozásoknál különösen indokolt lehet a fogászati altatás, például a bölcsességfogak eltávolításánál, fogbeültetésnél, csontpótlásnál. Az altatás a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál minden esetben aneszteziológus és speciális eszközök segítségével történik, így az altatás teljesen biztonságos. Az altatás során a kézfejen keresztül apró szúrással a véráramba juttatott speciális anyagok hatására a páciens elbódul, a beavatkozás végén pedig a páciens biztonságosan ébreszthető.

Alveolus correctio

A foghúzás, fogeltávolítás után bizonyos esetekben kiálló, éles csonttövisek maradnak vissza, melyek fájdalmat okozhatnak. Ez különösen akkor jelent problémát, ha protézis viselésére vagy fogbeültetésre van szükség. Ezeket a kiálló csontperemeket egy speciális fogászati eszköz segítségével simítjuk el, így ezután már nem okoz kellemetlenséget.

Arany

A fogászati kezelések (pl. fogpótlás) során gyakran használt nemesfém, melynek előnye, hogy szövetbarát, rendkívül hosszú élettartamú, ráadásul antibakteriális hatása van. Esztétikai szempontból azonban kevésbé előnyös, viszont nem színeződik el, ritkán allergizál. Elsősorban az ötvöző anyagok miatt léphet fel allergia, mivel a színarany kevésbé előnyös fogászati felhasználásra.

Arcüreg

Az arcüreg a koponya belső részén, az orrüreg mellett, közvetlenül a szemgödör alatt található. Nagyobb csontállomány veszteség miatt előfordulhat, hogy az arcüreg fogazat felé irányuló részénél, az itt található fogak gyökerei az arcüregbe nyúlnak, valamint bizonyos esetekben a nagyobb foghiány miatt az arcüreg padlózata elsorvadhat, így a későbbiekben akár csontpótlásra is szükség lehet, például fogászati implantátum beültetésénél.

Arcüregfeltöltés (Sinuslift)

Arcüregfeltöltésre akkor van szükség, ha például az arcüreg alapja alatt a csontállomány vastagsága nem megfelelő. Ez többek között akkor fordulhat elő, ha az őrlőfogakat eltávolítják, akkor nem történik azon a területen rágás, emiatt terhelés hiányában a csont lassan elkezd sorvadni. Implantátum behelyezésénél rendkívül fontos a megfelelő alap, melybe az implantátum kerül, éppen ezért ha a megfelelő vastagságú csont hiányzik, akkor szükség van arcüregemelő műtétre, arcüregfelöltésre. Ennek segítségével növelhetjük a csontállományt csontpótló anyag használatával, így az meg tudja tartani az implantátumot. Az arcüregemelő műtét legtöbbször a fogászati implantátum behelyezésével egy időben történik. Az emelés általában pár millimétert jelent.

Barázdazárás

A barázdazárás kisgyermekeknél a maradó őrlőfogak védelmét jelenti a fogszuvasodással szemben. A barázdazárás hatékony módja a fogszuvasodás megakadályozásának, mivel a kezelés során fúrás nélkül lezárjuk a fogak mély, nehezen tisztítható barázdáit. Az eredmény egy sekélyebb fogfelület, melyet könnyebb tisztítani. A barázdazárással az első maradófogaktól, 19 éves korig védhetjük az őrlőfogakat, ugyanis ekkor fejeződik be a zománcképződés.

Inlay/Onlay/Betét

Az inlay, onlay technika alkalmazásával lehetővé válik a fogak eredeti állapotának, anatómiai formájának visszaállítása, rekonstrukciója. A betétet fogtechnikus készíti, és készülhet műanyagból, aranyból, porcelánból, cirkonból vagy többféle anyag kombinációjából. A fogorvos feladata, hogy az előkészített üregbe beragassza a fogtechnikai műhely által elkészített betétet (inlay, onlay). A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál minden esetben megvizsgáljuk az üreg méretét, az adott fog terhelésbeli méreteit, majd ezt követően megbeszéljük a pácienssel az esztétikai elvárásokat és a kezelési tervet. Fogtechnikai laborunk kiváló minőségű alapanyagokból dolgozik, ezáltal garantáljuk pácienseink számára a magas színvonalat.

Bölcsességfog

A bölcsességfogak a harmadik nagyőrlő fogakat jelentik, és általában a fiatal felnőttkorban, a 20-as években bújnak elő a fogsor leghátsó részén, de előfordulhat, hogy csak később jelennek meg. Növekedésük sokszor fájdalommal is járhat, és gyakran okozhatnak problémát, amennyiben nem férnek el a helyükön vagy növekedési irányuk nem szabályos. Van amikor a rágásban nem vesznek részt elhelyezkedésük miatt, és éppen emiatt tisztításuk is igen nehéz. A bölcsességfog és a mellette levő fog közötti rés tisztíthatatlansága miatt a fogszuvasodás akár mindkét fogban megindulhat. A bölcsességfog okozta gyulladás arcduzzanat, fülbe sugárzó fájdalom formájában is megnyilvánulhat. A szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászatnál egy alapos kivizsgálás és panorámaröntgen segítségével felmérjük a bölcsességfogak állapotát, és amennyiben szükséges, akkor javasoljuk az eltávolításukat.

Fogászati ciszta

A ciszták általában panaszt nem okozó, észrevétlenül fejlődő elváltozások a szervezetben. A ciszta növekedésnek oka, hogy belsejében váladék termelődik, ami miatt egyre nagyobb lesz, és ezáltal roncsolja a közeli csontszöveteket. A fogászati ciszták előbújni képtelen bölcsességfogaknál, valamint elhalt fogaknál is kialakulhatnak, de trauma hatására is létrejöhetnek. A cisztákból rendkívül sokféle létezik, de szerencsére jóindulatúak. Jelenlétük góckutatás során is felismerhető, melynek elvégzésére a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál is lehetőség van Szegeden!

Dentin

A dentin a fog fő alkotóeleme, mely teljesen körbeveszi a fogbélkamrát, valamint a fogak alapszínét is ez adja meg. Főként ásványi anyagból, szerves anyagból, valamint kisebb részben vízből áll. Rugalmassága nagyobb, mint a fogzománcnak, azonban a fogszuvasodásnak kevésbé ellenálló. A savképző baktériumok ugyanis a zománcon áttörve, könnyedén károsíthatják a dentint, emiatt pedig megindulhat a fogszuvasodás.

Digitális röntgen/panoráma röntgen

A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál is alkalmazott digitális fogászati röntgen az alapja a diagnózis felállításának, fontos szerepe van a tüneteket, panaszokat nem okozó elváltozások felismerésében, de szájsebészeti beavatkozás előtt is gyakran használjuk. Fogászati rendelőnkben panorámaröntgennel is rendelkezünk, mellyel az arcüreg és az állcsontok is láthatóvá válnak. A panorámaröntgen szerepe a góckutatásban is nagy, hiszen már kezdeti stádiumban kiszűrhetőek vele a kóros elváltozások. Az általunk is alkalmazott digitális és panorámaröntgen nem teszi ki a szervezetet magas sugárdózisnak, ezért indokolt esetben akár kismamák is használhatják

Fogfehérítés

A fogfehérítés a fogak felszínének fehérítését jelenti, melynek során a fog eredeti színéhez képest világosabb színárnyalatot érünk el. A fogfehérítést egy alapos depurálás (fogkőeltávolítás) előzi meg, ezután tesszük világosabbá a fogazat alapszínét. A fogfehérítés kiválóan alkalmas a különböző ételek, valamint a dohányzás okozta sárgásbarna foltok eltávolítására. A fogfehérítés a fogak részét képező dentinben található pigmentekre van hatással, úgy, hogy közben nem károsítja a fogakat. Bizonyos esetekben felléphet érzékenység, de ez rövid időn belül elmúlik. A fogfehérítés lehet otthoni, valamint rendelői. A rendelői fogfehérítés a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál egy speciális gél és az UV fény kombinációjával történik, így akár 6-12 árnyalattal is fehérebbé válhatnak a fogak. A rendelői fogfehérítés során megnyitjuk tubulusokat, majd a fogzománcon keresztül eltávolítjuk a színezőanyagokat, így a tubulusok lezárása után az elért fogszín tartósan megmaradhat. Az otthoni fogfehérítés során a páciens számára egyedileg létrehozunk egy sínt, melybe fogfehérítő gélt helyezve kell viselnie. A fogfehérítés hatása 2-3 évig tart, de ezt az időtartamot befolyásolják az étkezési szokások és az életmód is, például a kávé-, de emellett a dohányzás is a fogak elszíneződését eredményezi.

Fogkő

A fogkő nem más, mint az étkezések után a fogakra lerakódott, elmeszesedett, mineralizálódott lepedék. Ebben a plakkban (mely a nyálban oldott ételmaradékok egy részét jelenti) a baktériumok elszaporodnak, a fogkő pedig így kiváltója az ínygyulladásnak (melynek tünete lehet a fogínyvérzés), a fogszuvasodásnak, de súlyosabb esetekben akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti. A fogkő ráadásul esztétikailag is előnytelen, hiszen sárgásbarna elszíneződést okozhat a fogakon. A fogkő kialakulásának mértéke egyénileg eltérő lehet, függ az étkezéstől, a nyál összetételétől, valamint a fogak elhelyezkedésétől is, emellett ha egyszer már jelentkezett, akkor később ismét jelentkezni fog. A lepedék eltávolításával azonban a fogkő kialakulásának kockázatát is lecsökkenthetjük, ugyanakkor a legalaposabb szájhigiénia ellenére is szükség van bizonyos időközönként fogkőeltávolításra fogászati rendelőben.

Fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás (depurálás) a fogakra rakódott, elmeszesedett lepedék eltávolítását jelenti, a fogakat körülvevő ínygallér tisztításával együtt. A fogkőeltávolítást ajánlott félévente elvégeztetni fogászati rendelőben, melynek alkalmával a kevésbé látható, nehezen elérhető helyeken is eltávolítható a fogkő. A fogkő tehát nem csak a fogfelszínen képződik, ráadásul az érintett résznél gyulladást okozhat, ezért is fontos az eltávolítása. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál lehetőség van professzionális fogkőeltávolításra, mely az ultrahang, valamint az airflow technológia együttes használatát jelenti. Ezáltal a fogak láthatóan fehérebbé válhatnak, és a fogközöket is alaposabban megtisztíthatjuk. Az eljárás teljesen fájdalommentes, és nem jár kellemetlenséggel.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás során a lepedékben található szénhidrátokat lebontó baktériumok savas közeget képeznek a szájban, mely káros hatással van a fogzománcra. A fogszuvasodás során a károsodás a fogzománctól a fogbél felé halad, és sokáig nem okoz tünetet. Amikor a fogfájás megkezdődik, már rendszerint komoly fogszuvasodásról van szó, melyet minél előbb kezelni kell fogorvosnál. A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok ezért fontosak, hiszen ezek során még kezdeti stádiumban felismerheti a fogorvos a fogszuvasodást. A fogszuvasodás során károsodott fogat a Fehér Dent Altatásos Fogászatnál a legmodernebb tömőanyagokkal kezeljük, teljesen fémmentesen, így garantáljuk, hogy a fogak teljesen esztétikusak maradjanak a kezelés után.

Fogzománc

A fogzománc legnagyobb része szervetlen anyag, ezáltal az emberi szervezet legkeményebb részét képezi. Nagy szerepe van a fogak védelmében, alatta ugyanis már a könnyebben károsodó dentin található, mely nélkül a fogzománc töredezetté válna. Rendkívüli keménységében csak a kémiai és fizikai hatások tehetnek kárt, ezért hangsúlyozzák a fogorvosok az étkezések utáni fogmosást, hiszen a lepedék miatt a szájban a kialakuló savas közeg a fogzománcot károsítja. A fogzománc emellett amennyiben a fogazat nem szabályos, illetve a páciens rendszeresen csikorgatja a fogait, akkor fokozatosan elkophat.

Fogpótlás

A fogpótlások fogtechnikai laborban, fogtechnikus közreműködésével készülnek. Lehetnek rögzítettek vagy kivehetők, és a sérült vagy elvesztett fogak funkcióját és esztétikáját állítják vissza. Élettartamukat jelentősen befolyásolja a jól megalapozott szájhigiénia, éppen ezért fogpótlások esetén különösen fontos a rendszeres fogászati kontroll. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál egy alapos vizsgálat és személyre szabott kezelési terv után készülnek el a Dental Studio Line fogtechnikai laborjában a rendkívül élethű fogpótlások. Ezeknek a modern fogpótlásoknak nincs egészségkárosító hatása, és nem allergizálnak.

Fogszabályozás

A fogszabályozó kezelés során a fogazat helyzetének rendellenességét korrigáljuk. Ez a rendellenesség nem csak esztétikailag lehet előnytelen, hanem például harapási rendellenességgel, valamint fogszuvasodással és ínybetegséggel is együtt járhat. A fogszabályozás során fiatalkorban biztosítani tudjuk, hogy a fogazat megfelelően fejlődjön, de felnőttkorban is jó eredményeket lehet elérni fogszabályozással. A fogszabályozás tehát bármely életkorban elvégezhető, és ugyanolyan szép eredményt lehet elérni idősebb korban is. Ma már többféle fogszabályzó készülék létezik, így a kivehető készülékek, valamint a hagyományos fém fogszabályzó mellett akár láthatatlan, belső fogszabályzó is alkalmazható.

Korona

A korona, olyan fogpótlás, mely a fogat teljesen körbeveszi. Készülhet préskerámiából, fémkerámiából, valamint rendkívül esztétikus hatást nyújtó cirkon-kerámiából is. A fogorvos a fog előkészítése után mintát vesz, majd a beküldött anyagból a fogtechnikai műhelyben elkészül az egyedi korona a páciens részére.

Góc/fogászati góckutatás

A fogászati gócok olyan gyulladást okozó elváltozások, melyek fájdalmat nem okoznak, ugyanakkor hajhullás, ízületi gyulladás, nyirokcsomó duzzanat, fáradékonyság formájában kiválthatnak kellemetlen tüneteket. Leggyakrabban rosszul gyökérkezelt, illetve elhalt fogaknál alakulnak ki. Ezekből a gócokból baktériumok juthatnak a véráramba, így a testben bárhol okozhatnak gyulladást. A góckutatás tehát mindenképpen javasolt, amennyiben a különböző tüneteknek nem ismerjük az eredetét. A Fehér Dent Altatásos Fogászatnál lehetőség van a fogászati gócok gyors felismerésére, valamint a hozzájuk kapcsolódó fogászati problémák szakszerű kezelésére is!

Gyökérkezelés

Amennyiben a fogszuvasodás során fellépő károsodás eléri a fogbélüreget, és az itt található idegeket, akkor szükség lehet gyökérkezelésre. A fogbélüregbe jutott baktériumok miatt gyulladás alakul ki, mely komoly fájdalmat okozhat a páciensnek. A ilyen mértékű károsodás miatt fellépő fájdalmat csak gyökérkezeléssel lehet kezelni, melynek során a fogorvos először mechanikailag kitisztítja a gyökércsatornát, utána eltávolítja az oldalkanálisokban levő szennyeződést, majd a behelyezett orvosság által a kialakult gyulladásos elváltozást is kezeli. A gyökérkezelés célja tehát, hogy a fájdalom megszűnjön, és a fertőzött területről a baktériumok útját elzárjuk.

Harapásemelő sín

Olyan eszköz, mellyel megakadályozható az éjszakai káros fogcsikorgatás, de a stressz miatt fellépő szorítás esetén is alkalmazható, emellett pedig fellépő ízületi fájdalom esetén is hasznos tud lenni. A szilikonból vagy akrilátból készülő harapásemelő sínnel a legtöbb esetben kezelhetőek az állkapocsízületi problémák.

Héjkerámia

A héjkerámia a fogak kedvezőtlen esztétikai állapotának javítására szolgál, melyet a fogorvos által előkészített fogfelszínre helyeznek fel. A fogtechnikus által elkészített héjkerámiával a fogak formai, színbeli eltéréseit lehet korrigálni, így kiváló esztétikai hatás érhető el (pl. porcelánhéjak segítségével).

Implantátum

Az implantátum segítségével a fogorvos koronát, műfogat, hidat készíthet a páciens számára. Az állcsontba ültetett implantátum tulajdonképpen egyfajta műgyökérként funkcionál, így az arra épített fogpótlások képesek az eredeti fogak funkcióját betölteni. Foghiány esetén az implantátum beültetése a fogpótlással együtt javítja a rágást, a beszédet, és pozitív hatással van az arcra esztétikájára is, hiszen pótolni tudja az elvesztett fogakat. A fogászati implantátumok teljesen szövetbarát anyagból készülnek, így nem jelentenek egészségügyi kockázatot.