Fogékszer – Érvek és ellenérvek

A fogékszerek meglepő módon nem korunk találmányai. Többek között már az ókori Egyiptomban is találtak bizonyítékot arra, hogy az akkori emberek előszeretettel díszítették fogaikat, ami nagy valószínűséggel a gazdagság szimbóluma volt. A fogékszerek ma is nagy népszerűségnek örvendenek, azonban nem árt tisztában lenni néhány dologgal, mielőtt mosolyunkat ily módon szeretnénk tökéletesíteni.
A fogékszer kiváló lehetőség arra, hogy fogainkat kiemeljük, mosolyunkat pedig még szebbé tegyünk. A fogékszerek nagyszerű divatkiegészítők lehetnek, hiszen az apró strasszkő, vagy más anyagból készített ékszer szexis, egyedi, és fiatalos megjelenést kölcsönöz viselőjének. A fogékszerek a rap és hip-hop kultúrában is rendkívül népszerűvé váltak mára. A bármelyik fogra felhelyezhető fogékszerek többféle típusa közül is választhatunk, melyek egyaránt népszerűek a férfiak és nők körében. A fogékszereket természetesen csak fogorvos helyezheti fel, kizárólag az egészséges fogazatra. A fogköves, szuvas, esetleg szabálytalan fogra nem tehető fogékszer, éppen ezért minden esetben szükséges ellenőriztessük fogainkat fogorvosunkkal!

Mit kell tudni a fogékszer felhelyezéséről?
A legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy a szép, egészséges fogsort nem szabad tönkretenni fúrással, ezért ma már a legtöbb esetben fogékszereket fúrás nélkül, orvosi ragasztóanyaggal helyezi a fogorvos a fogra. Ennek köszönhetően a fogékszer könnyedén eltávolítható, a fogon nem keletkezik sérülés. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a fogékszer felrakásához a fogat először maró anyaggal kell kezelni, és csak ezután tehető fel az ékszer. Természetesen a fogon nem maradhat a savas anyagból, azonban több fogékszer felhelyezése, illetve gyakori cserélgetésük pont a felhelyezési eljárás miatt károsíthatja a fogzománcot. Fontos tudni, hogy azok a fogékszerek, melyek elállnak a fogtól, azokon összegyűlhetnek az ételmaradékok, emiatt pedig könnyedén kialakulhat a fogszuvasodás, ráadásul a fogékszer emellett meggyöngíti a fogzománcot. Minden esetben ajánlott kikérni fogorvosunk véleményét!

Meddig maradhat fent a fogékszer?
A fogékszerek élettartama addig tart, amíg le nem válik a fogról, ezért főleg azoknak ajánlott, akik sokat szeretnek mosolyogni, valamint fogsoruk is egészséges és szép. Rendezetlen fogazat esetében javasoljuk a fogszabályozást, amely során akár láthatatlan fogszabályzó készülék viselésére is van lehetőség! A belső fogszabályzó esetében például teljesen láthatatlan a készülék, hiszen azt a fogsor belsejére helyezzük fel. Te is szeretnél fogékszert, hogy kitűnj a tömegből? Szeretnéd tudni, hogy egészséges-e a fogsorod? Akkor várunk a szegedi Fehér Dent Altatásos Fogászat rendelőjébe, ahol egy alapos vizsgálat után tájékoztatunk a lehetőségekről. Amennyiben a fogékszer előtt fehérebb fogakat szeretnél magadnak, nálunk arra is van lehetőség! Korszerű fogfehérítési eljárással dolgozunk, amely nem károsítja a fogaidat. Fogászati rendelőnkben Szegeden a fogszabályozás és fogfehérítés mellett az összes olyan fogászati kezelés (pl. fogkőeltávolítás) is megtalálható, amely elengedhetetlen a gyönyörű mosolyhoz!